O pivovare Buchvald na portáli kamnapivo.sk

Tu nájdete celý článok
http://www.kamnapivo.sk/webtron/pivo-buchvald-si-mozete-vychutnat-uz-na-mdd.html

Uverejnený článok:

Pivo Buchvald si môžete vychutnať už na MDD

http://www.kamnapivo.sk/webtron/pivo-buchvald-si-mozete-vychutnat-uz-na-mdd.html
30. máj 2013, 05:30

Text a foto: Ing. Peter Unčík

Relax & sport centrum Porač PARK v Poráčskej doline na medzinárodný deň detí, ktorý pripadne na sobotu, pripravuje okrem bohatého programu pre deti aj prekvapenie pre všetkých milovníkov dobrého piva – otvorenie minipivovar BUCHVALD. Po prvý krát budete mať možnosť ochutnať nefiltrovaný a nepasterilizovaný svetlý ležiak BUCHVALD 12 °. Pri svojom májovom pobyte v Spišskej Novej Vsi som mal taktiež možnosť zavítať do Poráčskej doliny a osobne sa stretnúť s tým najpovolanejším - Ing. Petrom Novotným, sládkom minipivovaru BUCHVALD. Chcem sa poďakovať Ing. Petrovi Novotnému za čas, ktorý mi venoval a veľmi ochotne odpovedal na všetky otázky.

1. Kedy Vás napadla myšlienka realizácie resp. postavenia reštauračného pivovaru a prečo názov Buchvald? Myšlienkou som sa pohrával dlhšiu dobu, samozrejme všetko je o financiách. My sme elektromontážna spoločnosť, to je naša nosná činnosť. Stredisko Poračpark vlastníme a prevádzkujeme, je to naša taká srdcová záležitosť. Keďže sme boli ako spoločnosť, resp. náš projekt úspešný čo sa týka čerpania eurofondov pre rekonštrukciu strediska PoračPark a ako ste mohli vidieť stedisko je pre voľnočasové aktivity kompletne vybavené (reštaurácia, bowling, minigolf, vonkajšie ihriská, telocvičňa, bazén, welnes, lyžiarske stredisko…) čím sa zmenil jeho charakter a samozrejme aj s tým súvisiaca klientela. Zo strediska, kde boli pred tým školské tábory, sa stalo stredisko prioritne určené pre rodiny s deťmi, pre cenovo dostupnú dovolenku, či víkendový pobyt a taktiež firemné akcie.
No a tu sme pri tom, že som začal presviedčať spoločníkov o realizácii minipivovaru, samozrejme čím by sme len posilnili a potvrdili už spmínané zameranie strediska. V roku 2012 padlo definitívne rozhodnutie o realizácii, následné vybavenie financovania, projekty a všetko s tým súvisiace.
No a názov BUCHVALD pretože som chcel aby jasne vystihoval danú oblasť, príslušnosť k regiónu. A práve najvyšší kopec v našom okolí Poráčskej doliny je Bukovec, to je jeho oficiálny názov. Ale miestny mu inač ako Buchvald nepovedia, tak preto som použil tento názov.

2. Čím Vás obohatil “študijný” pobyt v pivovare v Koute na Šumave pod vedením sládka p.Bohuslava Hlavsu a čo najviac na Vás najviac v pivovare v Koute na Šumave zapôsobilo? No obohatil ma samozrejme skúsenosťami a radami, ktoré som tam získal. Najviac na mňa zapôsobilo to, že pivo robia fakt totálne poctivo a bez kompromisov. Dnes si už skoro každý napíše poctivý ležiak, ale u nich to fakt leží 3 mesiace. A to je len jeden z príkladov. Ďalej na mňa zapôsobil samotný hlavný sládek Bohuslav Hlavsa, je to veľmi inteligentný človek, vtipný a pivu, tak tomu sa fakt rozumie. Je to jeho život. A ja som rád, že sme sa skamarátili. Ale nedá mi nespomenúť aj majiteľa p. Skálu, ktorý mi umožnil aby som tam mohol byť, a taktiež ako jeden z mála majiteľov pivovarov nepozerá len na množstvo piva, ktoré vie expedovať, ale je hrdý na to, že to robia naozaj poctivo, a netlačí na urýchľovanie procesov, práve naopak spolu s Hlavsom vyžaduje klasické postupy výroby. Takže zhrniem to, zapôsobil na mňa perfektný ľudský prístup a fantastické pivo, ktoré tam varia. Kto má možnosť nech ho určite ochutná, stojí to za to.

3. Kto je dodávateľom Vašej technologickej časti pivovaru? No to je na dlhé rozprávanie. V krátkosti, prvý dodávateľ bola firma B-kontakt k.s., s bohatými referenciami. Ako sa ukázalo, majiteľ p.Vojta sa dostal do finančných problémov a nebol schopný pivovar dodať, dodnes máme problém s vrátením nami zaplatenej zálohy. Nový dodávateľ, ktorého som potom vybral bol p. Milan Ševčík z Kroměříža ako hlavný dodávateľ. Tanky, vírivku a zásobníky na vodu nám dodala spoločnosť NIRO-INOX. Dodávateľov môžem len pochváliť za poctivú a profesionálne odvedenú prácu

.
4. Aký je objem varne, objem a počet ležiackých tankov a predpokladaný počet výstav? Objem varne je 1000l, máme 4 tanky každý o objeme 2000l. Predpokladaný ročný výstav je 250hl

.
5. Čím bude Vaše pivo jedinečné, v čom by sa malo odlišovať od iných? Bude z tých najkvalitnejších surovín, varené na tri rmuty a naozaj poctivo odležané.

6. Aký druh pív budete variť a aký bude ich názov? Názov piva je BUCHVALD a je to 12ka, svetlý ležiak. Variť budeme len toto pivo, proste buchvald. Pivovar sme nerobili na to, aby sme varili medové, višňové a neviem aké pivá. Nič proti nikomu, ja som presvedčený, že nám chýba práve poctivo odležané pivo a také budeme robiť.

7. Od ktorých dodávateľov odoberáte základné suroviny - sladovnícky jačmeň, pivovarské kvasnice a chmeľ? Slad z Trnavy zo sladovne SESSLER, kvasnice z výskumného ústavu pivovarského a sladařského z Prahy a chmeľ len žatecký poloranný červeňák priamo zo Žatca. Používame len mechanicky upravený chmeľ (zlisovaný do peliet), v žiadnom prípade nie chemicky či fyzikálne upravený, žiadne extrakty
.8. Kde si v budúcnosti budeme môcť Vaše pivo vychutnať, plánujete pivo plniť taktiež do fliaš? Jedine u nás v stredisku PoračPark. Do fliaš, len osobne priamo v bare v prípade záujmu. Vo výčape budeme mať jednu špeciálnu pípu práve na plnenie PET fliaš.

9. Budete mať taktiež vlastné podpivníky, pivné sklo, etikety alebo iný zberateľský materiál? Áno, poháre a podpivníky sú už objednané.

10. Kedy bola uskutočnená skúšobná várka a kedy bude uskutočnená oficiálna várka? Skúšobná várka bola uskutočnená ešte s dodávateľom technológie začiatkom marca, vyliata do odpadu. Slúžila len na odskúšanie technológie. Pivovar bol skolaudovaný 27.3.2013, po kolaudácii bol spustený do prevádzky.

11. Kedy plánujete oficiálne otvorenie pivovaru? Pivovar je spustený, navarené pivo už leží. Čapovať ho začneme v júni, týmto všetkých priaznivcov zlatého moku pozývam.


Chcem zaželať minipivovaru BUCHVALD ako i sládkovi Ing. Petrovi Novotnému veľa úspechov a vynikajúceho piva.

Daj Boh šťastia!
S pozdravom Ing. Peter Unčík